http://www.electroworld.se/INTERSHOP/web/WFS/store-electroworldSE-Site/ps_SE/-/SEK/ViewUserAccount-UpdateSessionStatus
Logo Electroworld Sverige
Jämför produkterna nedan Du kan jämföra upp till tre produkter

3D film med aktiv eller passiv 3D?

Att se en film i 3D är något som måste upplevas för att förstå hur häftigt det verkligen kan vara. I texten förklarar vi skillnader mellan det två systemen som finns för att visa 3D idag, aktiv eller passiv.
Passiv 3D visar bilderna för höger och vänster öga samtidigt. Du behöver inte slutarmekanismen i glasögonen och därmed inte heller något batteri. Enkelt förklarat består TV: n av en serie med linjer. Linje 1, 3, 5 osv. kan visa en bild för vänster öga, medan de ojämna linjerna 2, 4, 6 osv. visar en bild för det högra ögat. Med hjälp av polariserat glas i glasögonen ser varje öga en egen bild. Hjärnan kombinerar sinnesintrycken och vi ser en bild i 3D, oavsett var i rummet du sitter.

I teorin ger passiv 3D lägre upplösning. I praktiken är bildkvaliteten lika bra eftersom upplösningen blir 1080i. En annan fördel är möjligheten till snabbare uppdatering av skärmen.

I glasögon med passiv 3D finns ingen slutare, de blir därmed enklare och lättare. TV och glasögon behöver inte synkroniseras och du slipper tunga batterier som måste laddas. Ljuset i rummet behöver inte dämpas och betraktningsvinkeln är bättre. Ett helt fotbollslag kan sitta framför samma skärm, vilket definitivt är en fördel om hela familjen samlas för en filmkväll.

LG passiva 3D glasögon


Aktiva glasögon med inbyggd slutarfunktion växlar visningen snabbt mellan vänster och höger bild för respektive öga, så att du inte upplever det som om ögonen ser olika bilder. En film visas normalt med 24 bilder per sekund men när det handlar om 3D har man dubblerat hastigheten och kör varannan bildruta till höger respektive vänster öga. Glasögonen synkroniseras med tv:n via ir och på så sätt får vi olika bild till de båda ögonen, med full upplösning. Detta ställer krav på tv:n att den skall kunna ta emot dubbelt så mycket information via hdmi-ingången jämfört med 2d-film, 120 hertz istället för 60 (om källmaterialet är gjort för 60 Hertz). TV-tillverkarna har tidigare stoltserat med 200 Hertz, eller kanske till och med 600 Hertz och har då handlat om hur snabbt bilden uppdateras i rutan. Nu handlar det istället om signalen TV:n kan både ta emot och sedan visa upp vilket är något helt annat.

En nackdel med ett aktivt 3D-system är att glasögonen blir mer avancerade (och därmed dyrare) är det även så att det krävs riktigt snabba bildpaneler för att den ena bilden skall hinna släckas helt innan den andra visas, annars annars är risken stor att det blir så kallade spökskuggor i bilden. Plasma tekniken har här en klar fördel eftersom den inte dras med några eftersläpningar alls.

Det finns tyvärr ingen gemensam standard när det gäller aktiva 3D-glasögon. Trots att fler märken använder aktiv 3D teknik fungerar inte glasögonen till konkurrentens apparat eftersom man använder olika synksignal.

Samsung aktiv vs passiv 3D

Senast uppdaterad 2014-03-21 12:28:43